Finalno takmičenje Srebrni surferi

IMG_1046

Tradicionalno i ove godine 30. oktobra 2013. održano je takmičenje za bake i deke i njihove unuke u snalaženju na Internetu i u radu na računaru. Takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Finalno takmičenje Srebrni surferi održano je u Narodnoj biblioteci u Kuli u okviru prekograničog projekta Biblioteke za novo doba.
Ove godine takmičenje je po prvi put imalo međunarodni karakter jer je na njemu učestvovalo 10 parova iz Srbije i Hrvatske koji su prošli kvalifikaciona takmičenja u bibliotekama u svojim lokalnim zajednicama. Zadatak je bio da što brže i tačnije odgovore na 30 pitanja u onlajn kvizu koristeći Internet za traženje informacija. Pobednički par su baka Ana i njena unuka Anita iz Vinkovaca koje su osvojile laptop računar. Drugu nagradu digitalni fotoaparat osvojili su baka Zorica i unuk Đorđe iz Bačke Palanke.
IMG_0981Bake i deke zajedno sa svojim unucima imali su priliku da pokažu svoje IT veštine koje su stekli tokom obuke organizovane u svojim lokalnim bibliotekama. Svi stariji takmičari prošli su kroz obuku za rad na računaru gde su se upoznali sa do tada njima nepoznatim virtuelnim svetom. Takmičenje je doprinelo sklapanju novih prijateljstava između članova biblioteka iz Srbije i Hrvatske kao i promociji intergeneracijske saradnje u podizanju nivoa digitalne pismenosti starijih građana i građanki koji su među najisključenijima kada je u pitanju korišćenje modernih IT tehnologija.
IMG_1112Takmičenje je deo projekta Biblioteke za novo doba koji IAN Međunarodna mreža pomoći i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci sprovode u saradnji sa partnerima: Narodnom bibliotekom “Dr Đorđe Natošević” iz Inđije, Narodnom bibliotekom “Veljko Petrović” iz Bačke Palanke i Narodnom bibliotekom Kula sa srpske strane, i Gradskom knjižnicom Vukovar, Općinskom narodnom knjižnicom Drenovci, Gradskom knjižnicom Županja, i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ilok sa hrvatske strane. Projekat se finansira iz IPA sredstava prekograničnog programa Srbija-Hrvatska.

Comments are Closed

css.php